imece Gençlerle Birlikte Harekete Geçiyor!.
Bu haber 33874 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.
Bugüne kadar birçok sosyal girişimin oluşumuna ve gelişimine destek olan ‘imece’ platformu, açık sosyal inovasyon laboratuvarı imeceLAB’i hayata geçiriyor. imeceLAB birinci mesele sürecinde, ana partneri İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu ile ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ teması üzerine gençlerle birlikte bir açık inovasyon sürecini başlattı.
Zorlu Holding ve ATÖLYE’nin kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece, büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Kurucu ortaklarının desteği ile bugüne kadar 24 sosyal girişimin gelişmesine liderlik eden imece, şimdi de açık sosyal inovasyon laboratuvarı imeceLAB’i hayata geçirerek farklı paydaşlarla çalışmaya başladı. imeceLAB topluluğunun bir parçası olan 400’ü aşkın lise ve üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilecek açık inovasyon süreçleriyle, karmaşık ve çok boyutlu toplumsal meselelerin nasıl çözüleceği keşfedilecek.
imeceLAB’in birinci mesele süreci, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu’nun ana partnerliğinde, ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ teması ile başladı. imeceLAB’in yürüteceği açık inovasyon sürecinde, farklı kişi ve kurumlar bu mesele etrafında toplanarak, kentlerin gündelik hareketliliğinin değişen iklimine büyük ölçüde maruz kalan farklı ekonomik, sosyal ve kültürel gruplardan gelen bireylerin ihtiyaçlarına odaklanarak çözüm fikirleri ve projeler geliştirecek.
Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis: “İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu olarak Türkiye ile hem ülkelerimiz hem de şehirlerimiz arasında kentsel hareketlilik meselesine yönelik işbirliği fırsatları görüyoruz.”
Hollanda ve Türkiye arasındaki işbirliği potansiyelini vurgulayan Bart van Bolhuis, “İstanbul’da yaşayan insanlar her gün trafikte vakit kaybediyor. Fosil yakıtların kullanımı, küresel çapta iklim değişikliğine yol açan karbondioksit salınımına neden olmasının yanı sıra, İstanbul’da yaşayan vatandaşların sağlığını riske atıyor. İstanbul’da bu meselelerin çözülmesi ve açık, yaratıcı, dayanıklı, akıllı ve sürdürülebilir bir şehir oluşturulması için müthiş bir güç var. Yaklaşan yerel seçimlere katılacak tüm taraflar da akıllı ve sürdürülebilir hareketliliğe geçmenin önemini vurguluyor. İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu olarak Türkiye ile hem ülkelerimiz hem de şehirlerimiz arasında kentsel hareketlilik meselesine yönelik işbirliği fırsatları görüyoruz.
Hollanda, dünyanın en iyileri arasında gösterilen bir açık inovasyon atmosferi ve gelişmiş bir altyapısı olan yoğun nüfuslu bir ulaşım merkezi konumunda. Hollanda, bisiklet kullanımını günlük hareketliliğe başarılı bir şekilde entegre etmesinin yanı sıra, elektrikli araç uyumu alanında da öncülük ediyor ve insan odaklı tasarlanmış şehirler yaratıyor. Jeopolitik konumu ve toplumsal kalkınma seviyesine bağlı olarak Hollanda, değişen dünyaya adapte olma ve karmaşık şehirsel durumları yönetebilmek için yeni ve yaratıcı yöntemler bulma konusunda kapsamlı bir deneyime sahip. Biz bu deneyim ve öğrenimlerimizi paylaşabileceğimiz fırsatlar görüyoruz. İstanbul’daki partnerlerimiz ile işbirliği hâlinde, daha akıllı ve sürdürülebilir bir İstanbul’un yaratılmasına destek olmayı ve birlikte çözümler tasarlamayı ümit ediyoruz” diye konuştu.
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu: “Zorlu Holding olarak kaynaklarımızı, imece gibi toplum için değer yaratabilecek fikir ve girişimlere yönlendirmeye devam edeceğiz.”
Projeyle ilgili konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ise, üç yıl önce yola çıkarken hedeflerinin imece’nin kendi ayakları üzerinde durabileceği bir platform haline gelmesi olduğunu dile getirdi. Emre Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Zorlu Holding olarak kaynakların toplum için etki yaratabilecek fikirlere ve girişimlere yönlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple imece’nin kurucu ortağı ve ilk üç programının hibe destekçisi olarak projeye can suyu verdik. 2016 yılında sürdürülebilir bir platform yaratma düşüncesi ile yola çıkmıştık. imece’nin Zorlu Holding ya da farklı bir destekçi olmadan da kendi ayakları üzerinde durabileceği bir yapı olması ve bunu destekleyen bir ekosistem yaratılması hedefimiz vardı. Hazırlık sürecinden sonra 2 yıl boyunca bir yandan birçok sosyal girişimin hayata geçmesine destek olduk, bir yandan da imece etrafında bir topluluğun inşa edilmesi için hep birlikte emek verdik. Programımızdan mezun olan sosyal girişimlerin özel şirketler ve sivil toplum kuruluşları gibi farklı paydaşlarla kurdukları işbirlikleri bizi mutlu etmeye devam ediyor. Bu girişimler, kitlesel fonlama gibi imece usulü fonlama yöntemleri ile yurtdışından finansman sağlayabiliyor.
Bugün imece, sosyal inovasyon konusunda ciddi bir içeriğe, tecrübe ve deneyime sahip olma yolunda ilerliyor. imeceLAB gibi kitleleri çözüme dahil edecek yeni programlar başlatabiliyor. “Kentsel Hareketlilik” teması ile yepyeni bir meseleyi, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu ve pek çok paydaşı yanına alarak kendi imkanları ile açabiliyor. Fark ettikleri meselelere çözüm üretmek isteyen lise ve üniversite öğrencisi gençler sürecin bir parçası olabiliyor. Tüm bunlar bizim üç yıl önce bu işe başlarken hayalini kurduğumuz projelerdi ve bugün gerçeğe dönüştü. İnanıyorum ki, gelecekte bu platform daha da gelişecek, farklı partnerlerin dahil olmaya devam ettiği ülke geneline yayılmış bir sosyal inovasyon topluluğuna dönüşecek. Biz Zorlu Holding olarak kaynaklarımızı, imece gibi toplum için değer yaratabilecek fikir, girişim ve platformlara yönlendirmeye devam edeceğiz. Zorlu Holding olarak bir parçası olduğumuz imece’nin bugünlere gelmesinde bir katkımız olduysa ne mutlu bizlere… “
imece Direktörü Buğra Çelik: “imeceLAB ile birlikte artık imece’de, farklı disiplinlerden insanların bir araya geldiği bir açık inovasyon programı var”
Kuruluş aşamasından bu yana imece’nin önemli bir gelişim kaydettiğini dile getiren imece Direktörü Buğra Çelik ise, imeceLAB’in bugün sayıları 400’ü aşan gencin, üniversitelerin, şirketlerin, kamu kuruluşlarının ve çeşitli kurumların birlikte ürettiği bir açık inovasyon programına dönüştüğünü söyledi. Buğra Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: “2 yıldan bu yana sosyal girişimcilere çok çeşitli kaynaklar sağlarken aynı zamanda birçok etkinlik de düzenleyerek Türkiye’de sosyal inovasyonun gelişimine önemli katkılar sağladık. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmaya yönelik çözümler üreten girişimcilerle birlikte 7 aylık iki ayrı destek programını tamamladık. Sosyal girişimleri kitlesel fonlamaya hazırlayan eğitimler düzenledik. Bu süreçlerde 24 sosyal proje ve girişim ile kuruluş aşamasından itibaren yakın çalışmalarda bulunarak bolca içgörü topladık, öğrenim kazandık. Edindiğimiz bu tecrübeyle sosyal, kültürel ve çevresel meselelere beraber çözüm üretilmesini sağlayan bir açık sosyal inovasyon laboratuvarı olan imeceLAB’i hayata geçirdik.
imeceLAB’i her dönem, bir ana partnerin yanı sıra, farklı sektörlerden kurumların bilgi, içerik, erişim ve/veya finansal paydaş olduğu bir mesele süreci açacak şekilde tasarladık. Gençlerin, ekonomik, ekolojik, sosyal, kültürel dinamikleri belirleyecek 21. yüzyıl yetkinlikleri kazanarak üreteceği bir açık sosyal inovasyon programı olarak şekillendirdik. Bizim için bu süreçte önemli olan yalnız gençler için bir proje geliştirmek değil, gençlerle birlikte hareket etmek. Bu nedenle hep birlikte bir araya gelme, analiz etme, soru sorma, cevap arama, üretme ve işbirliği yapmaya dayalı açık sosyal inovasyon ile bir öğrenim yolculuğuna çıkacağız. İnanıyoruz ki burada bir araya gelen insanların fikir, öneri ve projeleri gelecekte sürdürülebilir çözümler üreten bir girişime, inisiyatife ya da oluşuma dönüşecek. İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu’nun ana partnerliğinde hayata geçireceğimiz ilk mesele sürecimiz “Kentsel Hareketlilik” bu konuda bizim için çok önemli bir adım olacak.”
Öğrenciler 3 mesele etrafında yenilikçi çözümler geliştirecek.
İş, eğitim, sağlık, sosyalleşme amaçlı yolculuklardan, dünya çapında göç gibi her alanda hareketlilik seviyeleri yükseliyor. Kentsel nüfusun hızla büyümesi, ulaşım hizmetlerine olan talebin artması, dünya çapında otomobil sahipliğinin yükselişi ve sektörel dönüşümler ile hizmetlerin hareketlilik payını artıran günümüz şehirleri, büyük bir mesele ile karşı karşıya.
Kentsel nüfus, gündelik hareketlerini gerçekleştirmede sosyal, ekonomik ya da fiziksel araçlara sahip olmasa bile giderek “akıllanmanın” yollarını arıyor. imeceLAB’in İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu’nun ana partnerliğinde, ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ teması ile gerçekleştireceği ilk mesele süreci de aslında bunun için bir çözüm arıyor. Bu çerçevede imeceLAB komünitesindeki lise ve üniversite öğrencileri, ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik’ temasına yönelik belirlenen 3 mesele etrafında çözüm önerileri geliştirerek meselelerin nasıl ele alınabileceği ile ilgili deneyim elde edecek:
Düşük Karbonlu Kent İçi Hareketlilik ve Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım: Bu kapsamda insan deneyimine öncelik verilirken düşük karbonlu kent içi hareketlilik ve sürdürülebilir ulaşımın nasıl sağlanabileceğine odaklanılacak.
Hareketlilikte Yenilikler: Kamusal alanlar, kentsel altyapı ve servisler; yeni teknolojiler ve değişen tüketim-üretim ihtiyaçları ve yaklaşımlarına göre yeniden tasarlamaya yönelik alternatif çözüm önerileri üretilecek.
Kapsayıcı Hareketlilik: Kentsel hareketlilik ve ulaşımda farklı ekonomik, sosyal ve kültürel gruplardan gelen bireylerin erişilebilirlik ile ilgili ihtiyaçlarına cevap verecek çözümler araştırılacak. Farklı grupların da kentsel gündelik hareketlilikte yer alabilmesini sağlayacak fikir ve projeler geliştirilecek.
ETİKETLER :ÖNERİLEN HABERLER
Yapı Sektörünün Kalbi İstanbul’da Atıyor: Avrasya ...
25. Avrasya Pencere, 16. Avrasya Kapı ve 14. Avrasya Cam Fuarları, İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyare...
7 derecenin altına düşen sıcaklıklar, kış lastiğine ...
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düşmeye başlıyor. Bu dönemde doğru lastik seç...
Tıf 2024 İçin Geri Sayım Başladı: Türkiye, TIF 2024 ...
Turizm yatırımlarının en önemli uluslararası platformlarından Tourism Investment Forum – TIF 2024 için geri sayım başla...
Aysaf Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı 71.Kez Açıldı
Aysaf Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı, Türkiye’nin ayakkabı sektörü için önemli bir buluşma noktası olarak, uluslararası yat...
‘Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirv...
Hidroelektrik Santralleri Sanayi İş İnsanları Derneği HESİAD tarafından bu yıl ilk kez düzenlenecek olan ‘Türkiye Bara...
Coğrafi İşaretlerde Denetim Çağrısı
Türkiye'nin zengin kültürel mirası ve tarımsal çeşitliliği, coğrafi işaretli ürünler açısından benzersiz bir potansiye...
Tehlike çanları : 2025 lojistikçiler için çok zor bi...
2025’e girerken, doğrudan zararına çalışan yüzlerce lojistik firması var. Birçok firma, ekonomik krizi, nakit akış gücü...
YAZARLAR
Video Galeri
Rolls-Royce Phantom’dan 100. yılına özel ejderha te...
Burgan Bank, “Great Place To Work” Sertifikasını Ala...
2025 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri İ...
Zurıch Türkiye Nn Hayat Ve Emeklilik A.Ş. Satın Alm...
TSKB Gyo’nun Yeni Genel Müdürü Cengaver Yıldızgöz Ol...
Siber güvenlikte öncelik önleme ile başlar
AbbVie Türkiye’de Genel Müdür Değişimi
Hedef Seramik Şampiyonluğu!
Faiz indirim kararı çekilen acıların azalacağının iş...
Mobil Uygulama Dünyası 2025 Yılı Öngörüleri
- Türk firma dünyanın havasını temizliyor.
- E-Ticaret Kampı Başlıyor!.
- Avrupa’da İlk: İlaçlar Artık Daha Hızlı Üretilecek.
- FİNTECH HABERLERİ “ Ödeme sistemlerinde fintechlerin pa...
- İZODER Başkanı Levent Gökçe: “Isı yalıtımı ile binalarda en...
- GE Yenilenebilir Enerji’nin Bergama Rüzgâr Türbin Kanadı Üre...
- Süt ve süt ürünleri ihracatçıları Çin pazarıyla hedef büyütt...
- Arçelik’in Romanya’dakİ Akıllı Fabrikası Dünyanın Sürdürüle...
- Akbanklı KOBİ’ler kredisini Ramazan’da alıyor, ödeme planını...
- Anadolu Hayat Emeklilik’in Aktif Büyüklüğü 21 Milyar TL’ye Y...
- Enerjisa Enerji’nin 2018 yılı Olağan Genel Kurulu yapıldı.
- AKSA, Amerika’da dünyanın en büyük jeneratör fuarına ev sahi...
- Groupama Sigorta’da Üst Düzey Atama.
- Türk meyve sebzeleri ve mamulleri Almanya’da görücüye çıktı.
- Konusunda Katılımcılarının 80’i Yerli Olan Türkiye’nin Tek M...