Rus Nükleer Santralleri 1 Yılda Yaklaşık 100 Milyon Ton Sera Gazı Salınımını Engelledi

Rus Nükleer Santralleri 1 Yılda Yaklaşık 100 Milyon Ton Sera Gazı Salınımını Engelledi

Bu haber 2134 kez okunmuş ve görüntülenmiştir.

Elde edilen son verilere göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un elektrik enerjisi bölümü Roseneroatom bünyesinde Rusya’da faaliyet gösteren 11 nükleer santrale ait güç üniteleri, 2023 yılı başından bu yana 206 milyar kWh'i aşkın elektrik üretti. Bu rakamla Rusya Federal Anti-Tekel Servisi'nin 2023 hedefleri yüzde 2 oranında aşılmış oldu.

Üretilen bu elektrik miktarı, yaklaşık 100 milyon tonluk sera gazı salınımını da engelledi.  Bu oran, Moskova’nın iki yıllık karbondioksit salınımına eşit.

Rusya’da elektrik kurulu kapasite kullanım oranı %83,3. Ülkede faaliyet nükleer santraller ise ülkedeki toplam elektrik üretiminin yaklaşık %20'sini karşılıyor.

Rusya'nın en büyük düşük karbonlu elektrik üreticisi olan Rosatom, 80 yıla yakın tecrübesiyle nükleer teknolojiler alanında dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alıyor. Bu yıl, derecelendirme kuruluşu Expert RA JSC, Rosatom’a sürdürülebilirlik ilkelerine uygunluğu dolayısıyla “yüksek düzeyde uyuma” karşılık gelen bir ESG-II (b) derecesi verdi. Rusya'da çevre sorunlarının ele alınması ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma ulusal hedeflerden biri olmaya devam ediyor.

Mevcut ekonomik ve siyasi duruma karşın, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim konuları Rusya’nın bölgelerinin sürdürülebilir kalkınması için temel olmaya devam etmektedir. Rusya yeşil bir ekonomiye ve enerji sektörüne geçiş ile emisyonları azaltmak için üretimi modernleştirme ve iklim açısından aktif maddelerin izlenmesi için ulusal bir sisteme geçiş konularında sürekli olarak çalışmaktadır. Üretim ve tüketimin tamamen dönüştürülmesi, sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yarıya indirilmesini ve 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesini mümkün kılacaktır.

Rosenergoatom, Rusya'nın elektrik enerjisi endüstrisindeki en büyük işletmelerden biri olmakla birlikte ülkede nükleer enerji santrallerinin işletmecisi işlevini yerine getiren tek şirkettir. Şirketin ana faaliyetleri, nükleer santraller tarafından elektrik ve termal enerji üretiminin yanı sıra nükleer tesislerin, radyasyon kaynaklarının, nükleer malzemeler ve radyoaktif maddeler için depolama tesislerinin işletilmesi ve Rusya Federasyonu mevzuatının gerekliliklerine uygun olarak yürütülmesidir.

Rosenergoatom, bağlı ortaklıkları statüsünde olan Çukotka'daki yüzer nükleer termik santral de dahil olmak üzere Rusya'daki 11 nükleer enerji santralinin yanı sıra üretim şirketinin faaliyetlerini destekleyen işletmeleri de kapsamaktadır. 

ETİKETLER :
Bizim Mutfak Kocaman Balık Usta Dönerci Altınkılıç Kefir Şekerbank

ÖNERİLEN HABERLER

Şekerbank Mikro Yazılım
ŞEKERBANK GÜRBAĞ-EFE KUVEYT TÜRK BARSAN LOJİSTİK-1 BARSAN LOJİSTİK
PRİME NEXT FİNROTA Lila Grup Tekfen Tarım Rockwell Automation